Betül FIRAT'IN Röportajı

İnci YILMAZ ŞİMŞEK'İN Betül FIRAT ile Röportajı

 - 
Ekim 11, 2022 - 15:26
 0
Betül FIRAT'IN Röportajı

İnci Yılmaz Şimşek: Merhabalar Betül Hanım.  Öncelikle davetimizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Lütfen okuyucularımız için kendinizi tanıtır mısınız?

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Sıklıkla duyduğunuz bir sorudur belki ama okurlarımız için bir daha cevaplarsanız seviniriz. Yazmaya nasıl ve ne zaman başladınız?

Ben Betül FIRAT.  13 Ekim 1984 Amasya doğumluyum. Ailemin dört çocuğundan ilkiyim. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Mühendisliğini ve yine aynı bölümde Yüksek Lisansımı tamamladım. Kamuda Ziraat Yüksek Mühendisi olarak çalışmaktayım. %40 bedensel engelliyim. Tabi ki hayatıma engel olamadı bu durum. Bugüne kadar çeşitli oluşum ve projeler içinde yer aldım. Yazmak uzun soluklu bir serüven. Temeli lise yıllarıma dayanır. Diyarbakır Anadolu Öğretmen Lisesi çıkışlıyım ve öğrenimin yanında kişisel gelişimimiz için de ayrı bir ortamımız olmuştu. O gün bugündür edebiyata düşkünüm ve yazıyorum.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Kitap yazma fikri nasıl ortaya çıktı?

Sosyal medyada ara ara yazdıklarımı yayınlıyordum. Aynı kurumda bir bürokratımız Başmüfettiş Dr. İsmail BOZKURT nezaket ziyaretiyle kitap çıkarmam için teşvik etti. Ben de sürekli kitap çıkarsam diye sayıklayıp cesaret edemeyenlerdendim. Daha sonrasında yayınevi ile irtibatımızı kurduk ve kitabımızı çıkartmış olduk.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Yayınladığınız kitapların isimlerini nelerdir? Kitaplarınızla henüz tanışmamış okuyucularımız için içeriğinden bahseder misiniz? Kitaplarınızda okurlarınızı neler bekliyor?

İlk kitabım ‘Mavinin Fecri’ ve ikinci kitabım ‘Mihrinin Hicranı’ olmakta. ‘Mavinin Fecri’ deneme türünde bir kitap. Hayat ile ilgili kıstaslar ve aforizmalar bulunmakta. Okurlarımın güzel tepkilerini ve yorumlarını topladı; beğenildi kısacası. Herkes kendinden bir şeyler ve toplumun değerleri ile ilgili bir şeyler bulabildi. Kadınlar, çocuklar, şehitler, bayrak, aile, aşk, yaşamak gibi konulara atıflar bulunmakta.

İkinci kitabım ‘Mihrinin Hicranın’ türü şiir olmakta ve son bölümü deneme ve aforizmalara ayrılmış bulunmakta.  Şiirlerin konusu çeşitli olmakla birlikte ayrılık üzerine. Genelde kitapla ilgili güzel dönüşler alıyorum. Birkaç kişiyi de ağlatmışım; yani o şekilde bir dönüş oldu. Okur tarafından beğeni topladı.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Yazılarınızı yazarken zorlandığınız anlar oldu mu? Bu zorluğu nasıl aştınız?

İnsanların hayatını dönem dönem bölmek gibi gün gün an an da bölmek mümkün. Odaklanamadığım zamanlar oldu. Kimse başında bir ağırlıkla gezmek istemez sonuçta. Sürekli yazasım var ama bazen bir şeyler size dur diyor ya yazıtlarınız olgunlaşmadı ya da henüz yazılmaya hazır değiller diye düşünüyorum. Sonuçta herkes en iyisini yapmak ister. Sanırım beynimizde buna hizmet ediyor. En güzel nüansı bulana kadar ortaya çıkarmıyor. Başka konularla ilgilenmek, aynı konuya kendimi sabitlememek ve kitap okumak beni bu anlamda rahatlatır. Beyin öyle bir mekanizma ki siz neyle uğraşırsanız uğraşın o arka tarafta çalışmalarına devam eder. Siz oyalanırken en azından fazla başınız ağrımadan çıkar ortaya yazınlarınız.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Yazılarınızı kaleme alırken ne tür okumalar yapıyorsunuz? Yazılarınızı üretim esnasında özellikle okuduğunuz bir tür var mı?

Okumalarım genelde kendime göre yaptığım listeme göre gider. Son dönemlerde tanıtım kitaplarıyla haşır neşir olduğum için seçme şansım çok olmasa da kendi rutinime dönebildim. İyi bir okuyucu olduğumu düşünüyorum. Yazılarımı genelde etkilemez çünkü hislerime göre yazarım; salt düşünce olmaz yazılarım.  Yine de şiir kitapları biraz da olsa etkiler; duygusallaştırdığı için teşvik edici olabilir. Yazmamın vakti saati belli olmadığı için kitapların yönlendirmesi şimdilik olmuyor. İnceleme veya araştırma kitabı yazacak olsam kaynaklara göre değişebilir bu durum.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Kendinize örnek aldığınız, idol olarak gördüğünüz yazar ya da şair kim ve neden?

Cemal SÜREYA, Halide Edip ADIVAR, Sabahattin ALİ, Cemil Meriç, Can YÜCEL idollerim arasında. Bizden önceki yazarların naifliğini, topluma ve olaylara bakışlarını seviyorum. Onları okumakla da anlatmakla da bitiremem herhalde. Her şeye dönemin yazarları gibi kolay ulaşamamışlar ve dönemlerinin zorluklarıyla nasıl baş ettiklerini düşünürsek biz hazıra konduk diyebilirim.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Günümüz yazarlarından kalemini beğendiğiniz yazar ve şairler kimlerdir?

Günümüz yazarlarını popüler olmak isteyenler ve edebiyata gönül verenler diye ayırabilirim. Son zamanlarda nicesiyle tanıştım. İster istemez kendinize yakın olanı seçiyorsunuz. İsim vermemek şu an için daha makul geliyor.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Yazarken ilham veya motivasyon kaynağınız nelerdir? Biraz bahseder misiniz?

Duygularım yönlendiriyor genelde beni. Toplumsal olaylar, kanayan yaralarımız tetikliyor duygularımı. Çok okumak, çok müzik ve şiir dinlemek ayrıca motive ediyor; duygu ve düşüncelerimi değiştirmese de teşvik edebilen kaynaklar. Motive olmak gerekiyor ortaya bir eser çıkartacağınız zaman elbette. Biraz sakinlik ve kendinizle baş başa kalmanız gerekiyor. Yalnızlık alışkanlığım değil ama kendimi motive etmek için sıkça başvurduğum bir yöntem. Bazen kulaklığı takıp dünyayı sessize almak gerekiyor.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Yazmak sizin için ne ifade ediyor? Hayatınızın neresinde yer alıyor?

Yazmak hayattır diyebiliyorum. Bununla ilgili bir demem de mevcut. Yazabiliyorsam varlığımın daha bir anlamlı olduğunu düşünüyorum. Yazmak her zaman her yerde benim için. Kitap çıkarttıktan sonra hayatımın merkezinde yer almaya başladı. Yıllardır yazıyorum ama bunları esere dönüştürmek ayrı bir teşvik konusu oldu.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Kitaplarınızın yayınlanma sürecinizden bahseder misiniz? Yaşadığınız zorluklar nelerdi? Bu süreçte size kimler destek oldu?

Eser çıkartmak istediğiniz zaman bir düzenleme ve yayınlama süreci bekliyor yazarları. Bu süreçleri yaşadık hep beraber. Çalışacağınız yayınevine karar vermek önemli bir aşama. Sonuçta yazara maliyeti olan bir durum. Biraz da bütçenize göre davranıyorsunuz.

Bu süreçte ailem ve yakınlarım desteklerini esirgemediler. Kitabımın dizaynı için Yazar ve Şair Ünal KAR Bey, tablosuyla kitabıma hayat veren Ressam Nuri CAN Bey, kitap için teşvik edip kitabımda yer alan yorumuyla Yazar Dr. İsmail BOZKURT Bey, kitabımın düzenlenmesinde yardımcı olan ve yorumlarıyla, şiirleriyle katkıda bulunan Yazar ve Şair Erol KARATEKİN BEY ve yorumunu esirgemeyen Şair Osman CENGİZ Bey bu süreçte ailem dışında kitaplarıma desteklerini esirgemediler. İyi ki varlar.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir? Yazmanın herhangi bir formülü var mıdır sizce?

Yazmanın herhangi bir formülü yok ama mizanseni var. Akıcı bir dil kullanmak çok önemli. Okurda bir duygu, davranış değişimi yaratabilmek önemli. Okura dokunması lazım bir eserin bir şekilde. Çokça okumak ve çokça olgunlaştırmak gerekiyor düşünce, duygu ve kurguları. 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Eserleriniz dışında projeleriniz bulunmakta mı? Bunlardan bahseder misini?

Kitaplarım haricinde; yerel gazetelerde köşe yazarlığı yapmaktayım. Göl Kültür Sanat Dergisinde Kültür Sanat Kurulunda yer almakla birlikte yazarıyım da aynı zamanda. Edebiyat Sanat Meltemi web sitesinin Genel Yayın Yönetmeniyim aynı zamanda yazarlığı yapmaktayım ve yazarlarla yaptığım röportajları yayınlamaktayım. Sahip olduğum youtube kanalında şiirlerim çeşitli kişiler tarafından seslendirilmekte. Güfte yazarı olmak için ayrı bir çalışma içerisindeyim. Şu anda 2 deneme, 1 roman ve 1 öykü kitabı çalışmam bitti ve yakında okuyucu ile buluşacak. Bunlar dışında da çeşitli dergi ve sitelerde yazılarım yayınlanmakta. Sosyal medyada aktif olarak kitap yorumcusu olarak yer almaktayım. İleriki dönemlerde sürpriz projelerim olabilir.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Güzel ve keyifli bir sohbetti. Betül Hanım/ Bey Röportajınız için teşekkürler.

Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersiniz?

Okurlarımın ilgisi ve takdiri beni mutlu ediyor. İyi ki varlar. İçinde yaşadığımız dünyanın zorluklarında ve koşturmacasında bana zaman ayırdıkları ve gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederim. Kitapla kalın hoşça kalın.

Bu güzel sorular ve röportaj davetiniz için teşekkür ederim İnci Hanım. Esen kalın.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Veda vakti geldi. Sanatla, edebiyatla kalın, hoşça kalın....

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Betül FIRAT Mavinin Fecri, Mihrinin Hicranı Yazarı, Heybemden Dökülen Öyküler, Siyah Şapkalı Adam, Derin Mevzu, Kayıp Lapis Lazuli, Öykü Muhiti Yazarı Yazar ve Şair, Köşe Yazarı, Güfte Yazarı