Dayatılmış Kimlikler: Normlar
"Kalbim bir gezegen, Dünyadan çok uzakta, Kimse gelemez bana..." -Yedinci Ev: Gezegen
Her toplumun kendine has zamanla oluşmuş kültür ve kurallar bütünü vardır. Bu bütün toplumların kimliğini oluşturur. Oluşan kimlikte olağan yahut normal denilebilecek davranış ve aksi davranış kalıpları vardır.
Norm kavramı kelime manası olarak toplumların belirlediği kurallar bütünüdür. Bugün "normal" kelimesinin geldiği yer olarak da bilinir. Peki her toplumda genel geçer normlar bütünü nelerdir? Kılık kıyafetinden oturma ve konuşma biçimine kadar bireyi kalıplara sokarak düzeni sağlama ihtiyacı ilk neden gelmiş ve nasıl kabul görmüştür?
Bugün bulunduğunuz toprakların normları inançları, tarihi, milli kimlik ve kültürleri sayesinde oluşmuştur. Hatta birtakım normlar yazılı olarak yasalarda yer alırken bazılarıysa yazılı olmayan "örf ve adetler" ismiyle toplumlarda yer bulmuş olup kültürlerini şekillendirme görevini üstlenmiştir.
Öte yandan bu normlar bütünü zamana ayak uydurmak konusunda sorunlar yaşamaktadır. Kimi normlar zamana ayak uydurabilirken kimisi zamanın gerisinde kalmaya başlamıştır. Bu nedenledir ki toplumlar özellikle son yüzyılda yaşanan fikri ve zikri değişimlerle geçmişten aktarılan normlar arasında uyumsuzluk sonucu "kimlik çatışması" ortaya çıkmıştır.
Bugün normlar bireylerin kimliklerini oluşturan temel taşlardan birisiyken zamana karşı duramayan birtakım normlar kişide ve toplumda kimliksel uyuşmazlıklara, ardından da çatışmalara sebep olmaktadır.
Bu noktada bireyin ve toplumun düşünmesi gereken ana sorunsal: Ögretileri ne kadar kimliğimin parçası yapmalı, bunu yaparken kendi istek ve seçimlerimizi ne raddeye kadar öne almalıyız? En nihayetinde bugün -toplumun geneline göre- radikal kimliklere veyahut fikriyata bürünenlerin hazin sonu toplumda ötekileştirilme ve dışlanmaktır.
Tepkiniz nedir?