MAUDİE

Nova Scotia'da resim yapan halk sanatçısı Maud Lewis'in hayatını konu alıyor.

Ağustos 27, 2024 - 11:10
 0
MAUDİE

        Aisling Walsh'un yönettiği, Sally Hawkins ve Ethan Hawke'nin başrol oynadığı 2016 yapımı biyografik drama filmidir. İrlanda ve Kanada ortak yapımı olan film, Nova Scotia'da resim yapan halk sanatçısı Maud Lewis'in hayatını konu alıyor.

      Ondan resim yapmayı öğretmesi istendiğinde neden resim yaptığını bilmediğini söylüyor. Zihni ona resim yaptıran şey. Hayattan beklediği de pencereli bir mekanda elinde resim fırçasının olması. Abartısız günlük hayatın içindeki insanlar filmin konusu.

    “İyilik” adına insanların zayıf olan diğerlerine neler yaptığı ile karşılaşıp kendi iyiliklerimiz ve bize yapıldığı söylenen iyilikleri muhasebe için güzel fırsat. Görüntüsü ile dışlanan bir kadının, insanları sevmeyen ve yabanıl bir hayat süren adamın “hizmetçi” ihtiyacını duyup gözü kapalı oraya sığıntılanan bir kadın.Ailesine yük görülen kendi bakımından aciz olduğu ile damgalanan bir kadının başkaldırısı aslında.  İki kimsesizin “biz” olmayı başarma yolculuğu anlatılıyor filmde. Hiçbir abartı yok. Kötü bir abi ve hala sonrasında kendini attığı bir ucube ev. Mutluluk yuvasına dönüşüyor. Acı ve mutluluğun kardeş olduğu bir ev orası. Acılar, saflıklar da çok insansı.

    Farklı kategorilerde filmler seyretmek güzel. Macera, bilim kurgu, fantastik dünyalar, tarihi konu alanlar, gerilim, aksiyon filmleri, komedi filmleri, aşk filmleri, aile, mahalle filmleri… diye sınıflandırma listesi çok uzun olanlardan biri veya birkaçı seyretme tercihlerimizden olabilir. Bu filmi biyografi kategorisinde değerlendirmişler. Çoğu izlediğim biyografilerden farklı. Zaman geçişine odaklanmıyor. Tamamen olay ağırlıklı mesajlara kilitlenmiş. Bu sayede sadece filmdeki hayatlara tanıklık etmiş olmuyorsunuz. Kendi hayatınızı da sorguluyorsunuz. Bu yüzden drama filmlerinden çok azını beğenebiliyorum. Bu da onlardan biri.

     Keşke bütün dünya insanlarının seyretmesini sağlayabilsem, insanlık merhalesinde bir katre yol almaları mümkün gibi. Dünya daha güzel olurdu. Her seyredenin aynı lezzeti almayacağını biliyorum. Zevkler, hayat birikimleri, geleceğe bakış farklı. Bir de çok pohpohlanan eserlerden bana olduğu gibi yüksek beklentiler oluşturup, kafa üstü çakılmak da var. Dram filmleri içinde seyrettiğinize pişman olmayacağınız bir film deyip biraz duygu durumunu dengeleyelim.

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

GÜMÜŞ SÖZ Sözün gücünü farkedeli epeyce yol aldık hayatta. Tadımız, tesellimiz, yoldaşımız, yârenimiz ve daha niceleri oldu söz benim için. Sözlerle dolu nice kitaplar.... İnsanoğlunun en değerli buluşu herhalde sesi söze, sözü yazıya dökmek....Sahibinin zerresi kalmamışken dünyada sözü yolculuğuna devam eder. Öyle bir sözdür ki o, doğduğu dilin gücünü yansıttığı ölçüde ömrü devam eder. Sözün gücüyle ruhlar inşa etmeyi isteyenlerin paylaşım mecraları bulmaları ne güzel şans!...