ORUÇ ARUOBA - UZAK
‘Tavşan Besleyene Kılavuz’ ve ‘Özlem Çekene Kılavuz’ olmak üzere iki kitabı tek kitapta birleştiren Aruoba, özlemi her yönüyle ele alıyor ve düşündürüyor.
“Uzak” bir kitap
‘Tavşan Besleyene Kılavuz’ ve ‘Özlem Çekene Kılavuz’ olmak üzere iki kitabı tek kitapta birleştiren Aruoba, özlemi her yönüyle ele alıyor ve düşündürüyor.
Bir dönem Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı Oruç Aruoba. Almanya’da Tubingen Üniversitesi’nde felsefe semineri üyeliğini de elinde bulunduran başarılı yazar, aynı zamanda çeşitli basın organlarında yayın yönetmenliği, yayın danışmanlığı ve yayın kurulu üyeliği de yaparak adını gittikçe duyurdu.
Aruoba, şair ve yazar olduğu kadar aynı zamanda felsefeci. Zaten kendi bölümünün yanında çalışmalar yaparak felsefe bilimi uzmanı oluyor kendisi. Bunu Kant, Hume, Nietczhe, Wittgenstein gibi felseficilerin eserlerini Türkçeye çevirerek taçlandırıyor. Hatta Wittgenstein’nin eserlerini Türkçeye ilk defa çeviren de o oluyor. Heidegger’ın şiire yaklaşımını şu sözlerle yorumluyor: "Ona göre insanın temel sözü şiirdir. Çünkü insan yaşayan, dünyanın içinde olan, diğer insanlarla ilişkisini dil aracılığıyla kuran varlıktır.” Tüm bunlar yetmiyor bir de ‘Haiku’ denilen Japon edebiyatı temelli bir şiir türünün Türk edebiyatındaki temsilcisi oluyor. Hayran olunası çalışmalara imza atan ve değerli bir çok eseri bize kazandıran yazara ayna tutmak harika.
‘Uzak’, şiir kitabından ziyade bir felsefe kitabı. Tabii şiirselleştirilmiş hali. Zaten Oruç Aruoba dedik mi bu ikisini ayrı düşünemeyiz. Kitapta birçok edebi sanat kullanılmış. Özlem; hem yalın hem de insan kafasını allak bullak eden siluetlere bürünüp karşımıza çıkıyor. ‘Bunu ben de hissettim’ ‘Evet işte bu!’ diyeceğinize o kadar eminim ki. Her insanın kalbine dokunup kaçan satırlara sahip bu kitap. Mesela “ Sevdiğinden dolayı mı özlersin; yoksa özlediğin için mi seversin” diyor yazar. Kendine has düşünme tarzı, insanları o kadar etkiliyor ki akademik çevrelerce üslübu ve kullandığı noktalama işaretleri kuralların dışında olmasına rağmen ‘Sanatçının kendi üslubu’ olarak kabul ediliyor.
De ki İşte, Yürüme, Hani, Ol/an, Yakın ve sayısız bir çok kitabın da sahibi olan Oruç Aruoba, ‘Uzak’ı 1995 yılında Metis Yayınevinden çıkarıyor. İçinde değerli filozoflarımızın alıntılarının da bulunduğu kitabı şiddetle tavsiye ediyorum.
O zaman bu incelemeyi şairin güzel bir yazısıyla noktalamak isterim;
"Özlem, kendi kendisini çoğaltan bir duyumsama biçimidir: özlenenin eksikliğinin duyulması, özlemin hep daha güçlü bir biçimde duyumsanmasına yol açar
özleyen, özleneni yanında bulamadıkça, onu hep daha güçlü bir biçimde yanına çağırır-- özlenenin eksikliği arttıkça, özleyen için 'mevcudiyet' i de artar"
Tepkiniz nedir?