SESLENDİRME SANATÇILIĞI

Seslendirme sanatçılığının ilkleri ve nasıl yapılır?

Ağustos 16, 2023 - 16:22
 0
SESLENDİRME SANATÇILIĞI

Seslendirme sanatçılığı dublajlı filmlerle hayatımıza girdi. Ama ne girme! Aksiyon filmlerinden belgesellere kadar her türü seslendiren sanatçılarımız var. Yaptıkları işler sadece filmle de sınırlı kalmıyor; reklamlar, diziler ve radyo tiyatroculuğu da işin bir parçası olunca bu sanatçılara büyük bir sorumluluk biniyor. Peki, bu seslendirme sanatçılığı nasıl başladı ben çok merak ettim o yüzden kısa kısa araştırdım; Türkiye’de seslendirme stüdyosu ilk 1932 yılında Nişantaşı’nda kuruluyor ve bu işi ilk yapanlardan biri Nazım Hikmet oluyor! İstanbul Devlet Tiyatrosu oyuncularının yardımıyla Yeşilçam filmleri seslendiriliyor.1968 yılında TRT seslendirme stüdyosunun açılması sayesinde geleceğin sanatçıları yetişiyor. İlk kadın seslendirme yönetmeni Sacide Keskin, ilk seslendirme yapılan film Muhsin Ertuğrul’un “ Bir Millet Uyanıyor” filmidir. Bu dönemde Ferdi Tayfur aynı anda iki karakteri sadece şive farkıyla seslendirerek ilki gerçekleştiriyor.

1-BU İŞTE OYUNCULUK DA ÇOK ÖNEMLİ

“Bizim yaptığımız her ne kadar halk arasında “Dublaj Sanatçısı, Seslendirme Sanatçısı” olarak adlandırılsa da biz “Mikrofon Oyuncusu”yuz.“ Diyor seslendirme sanatçısı Kaan Kıran. Çeşitli sesler çıkaran insanların seslendirme yapabileceğini söyleriz ama asıl önemli olan şey seslendirdiğiniz karakterle bütünleşmek. Karakteri hakkıyla seslendirebilmek için de güzel bir diksiyon ve vurgulamaya sahip olmak gerekiyor. İşte burada işin içine oyunculuk giriyor. Karakteri hissederek çalışanlar “Mikrofon Oyuncusu” oluyor. Zaten çoğu sanatçı hem tiyatrocu hem dublaj sanatçısı. Seslendirmede tek fark, görülmüyor olmaları. Oysa çoğu kişi biliyor ki bir ses bir karaktere gerçekten hayat verebiliyor. Tiyatroda oyunculuk nasıl devleşiyorsa seslendirmede de aynı şeyi söylemek mümkün.

2-BİZ NASIL SESLENDİRME YAPACAĞIZ?

Türkiye’de birçok seslendirme okulu bulunuyor:  İzmir, Bursa ve İstanbul’da Federal Film Akademi,  yine İzmir, İstanbul ve Ankara’da Başkent İletişim Akademisi ve sadece İstanbul’da Müjdat Gezen Sanat Merkezi bunlardan sadece birkaçı. Seslendirme yapmak istiyorsanız diksiyonunuzun ve oyunculuğunuzun iyi olma şartı aranıyor. Bunun için kurslara gidebilirsiniz. Bu işe gönül veren biriyseniz okulda tiyatro bölümü okumanız oldukça yararlı olacaktır. Kendinizi geliştirdikten sonra kaliteli bir ajansa kaydolmalı ve küçük büyük demeden her işi almalısınız. Geleceğin seslendirme sanatçısı siz olabilirsiniz!

 

3- İŞİNDE ÇOK İYİ BAZI SESLENDİRME SANATÇILARI:

Yekta Kopan- Jim Carrey’in sesi

Metin Şen – Johnny Depp’in sesi( Karayip Korsanları)

Uğur Taşdemir- Nicholas Cage’in sesi

Sercan Gidişoğlu- Mickey Mouse’un sesi

Birtanem Candener- Kate Winslet’in sesi ( Titanik)

Berna Başer- Sandra Bullock’ un sesi

Mazlum Kiper- Morgan Freeman’nın sesi

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow