ZAMANA YOLCULUKTA AŞIK VEYSEL
Türküleri ve şiirleriyle yüreğimizde yer eden halk ozanımızın anısına...
Bugünkü zamana yolculukta AŞIK VEYSEL ‘in hayatını anlamak ve onu anmak üzere , kalemim elimde sözüm dilimde…
Büyük halk ozanı aynı zamanda herkesin yüreğinde yer eden , Aşık Veysel . Asıl adı VEYSEL SATIROĞLU olan usta yazar,25 Ekim 1984’te Sivas’ın Şarkışla ilçesinde doğdu . Çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve yedi yaşında iken geçirdiği çiçek hastalığı sebebiyle sol gözünü kaybeden halk ozanı, talihsiz bir kaza sebebiyle de sağ gözünü kaybetti.
Gözleri görmeyen Veysel ‘e babası vakit geçirmesi için saz aldı.Aşık Veysel önce başka ozanların eserlerini sazı ile icra etti. Ardından kendi eserlerini üretmeye başladı . 1933 yılında Ahmet KUTSİ TECER tarafından keşfedilerek Türk edebiyatına kazandırıldı .Bir süre köy enstitülerinde saz hocalığı yaptı.Eserlerinde hüzün ile sevinç ; iyimserlik ile umutsuzluk iç içedir .
Annesi Gülizar hanım babası Ahmet bey olan şair, O yılların vebası olan çiçek hastalığı yüzünden iki kız kardeşini kaybetmiştir. İki gözü de görmeyen ve karanlığa bürünen ozanın annesi bu duruma çok üzülür ve diğer kardeşlerinin bakamayacağını düşünüp evlendirmek isterler. Akrabaların kızı olan ESMA hanım ile evlendirilen sanatçının peşini olumsuzluklar bırakmıyordu . Yeni doğan erkek çocuğunu kaybeden daha sonra anne ve babasını da kaybederek hayata küsmüştür. Bunun üstüne eşinin başka biri ile kaçması ile perişan olan sanatçı kendini türkülere vermiştir.
Eşi terk ettiğinde iki aylık kız çocuğu, ozanın yanında kalmıştır. Fakat kız çocuğu da erkek evladı gibi hayatını yitirmiştir. Acı dolu hayatını şarkılara döken ozan, yanık türkülerini sevenleri ile paylaşarak bir nebze de olsa acılarını dindirmiştir.
Ülkemizde ayrı bir yere sahip olan ozanımız 1973 yılında kansere yenik düşmüş ve hayatını yitirmiştir.
Türk halk ozanlarının son temsilcisi olan AŞIK VEYSEL’ i bir başka adıyla VEYSEL SATIROĞLU’ nu bir kez daha rahmetle anıyorum …
Tepkiniz nedir?