MEDİTASYON NEDİR VE NASIL YAPILIR? (I.BÖLÜM)

Kasım 2, 2021 - 12:05
Kasım 2, 2021 - 12:05
 0
MEDİTASYON NEDİR VE NASIL YAPILIR? (I.BÖLÜM)

   MEDİTASYON, kelimesinin etimolojisine bakarsak Latince "meditatio" kökünden gelir ve "derin düşünme"anlamını taşır. Başka bir bakışta "medicine" ilaç kelimesiyle ortak kökenlidirler. Bir nevi  zihne ilaç da diyebiliriz, neticede  ilaçta vücuttaki bir hastalığı iyileştirmek içindir.  Tasavvufta "istiğrak" olarak isimlendirilir.

     İşin özü denge, iç ve dış uyumu bedensel boyutta yaşayabilmek,  ruhsal, duygusal ve zihinsel olarak dengelenmiş huzuru eterik  yani fiziksel bedene taşıyabilmektir. 

      Bir çok kadim öğretilerde, meditasyonun yeri her zaman vardır. Düaliteden yani ikilikten , birliğe açılan kapıdır meditasyon. Beden dediğimiz mucizenin içinde yaşıyoruz fakat onunla olan ilişkimizin farkında mıyız bilinmez.  Otonom sinir sistemi sen komut vermeden vücudunun canlılığını devam ettirirken, bilemezsin içerde neler olduğunu. Nefes alırsın, kalp atar, yemekler sindirilir ve daha nicesi. Bu mükemmel işleyişte senin yapman gereken farkındlığındır.İşte meditasyon yapmak farkındalık bilincinin basamaklarını aydınlatır sana, kök çakranla topraklandığın hayat taç çakranla seni Yaradanınla buluşturur. 

   Bu kadar farklı konulara girmem tefekkür içindir. Hafife almaman için. Basit kalıplarla bağdaş kur, otur , nefesine odaklan, zihni boşalt galesi değildir yanlızca. Yaradılış amacına binaen halifesi olarak yaratıldığın bu âlemde değerini bilmen, hiçlik makamını adımlayacaksan yolunu düşünerek, erdemine vararak bulmandır.

     Meditasyon yapmaya başladığım ilk zamanlar sıkılacak, kendine verdiğin zaman diliminin bitmesine odaklanacaksın. Sakın vazgeçme, attığın ilk adım seni uyanışa giden huzurun, aydınlanma bilincine ulaştıracak.  

   İlk olarak odaklanma çalışılmalı kesinlikle. Bunu hiç bir meditasyon eğiticisinden duymadım. Basit alıştırmalarla başla . Önce gözleri açık bir nesneye  odaklan. Bak uzun uzun ama dikkatini ondan ayırma. İlk anlarda 5 dakika bak. Sonra uzat süreyi.   Birde derin diyafram nefesleri al, bunu sırtüstü uzanarak yap. Çiçek koklar gibi burundan al , göğsünü değil karnının şişmesi gerek, sonra bir mumu üfler gibi aldığından daha uzun bir sürede ver nefesini ağzından.Nefes bilince açılan kapıdır. Önce  10 nefesle başla giderek artır. Bu konuda daha önce çalışman yoksa baş dönmesi, öksürük vs. olabilir, ama bunlarda yaptıkça gider. 

   Direkt meditasyonla başlamak istiyorsan sana nasıl doğru meditasyonu yapacağını, meditasyon çeşitlerini detaylıca anlatacağım. Ama bunun öncesinde hayatın nasıldır bilemem ama şükür bilincini beynine yerleştir. Şükür herşeyi çoğaltır. İsyankar bir bilinçaltı , meditasyonda zorlar seni. Ben biraz derin giriyorum mevzuya ama ben böyle en iyi yolu aldım çünkü.  

    Diğer yazımda meditasyonu a dan z ye tanıtacağım. Görüşmek dileğiyle ve sevgiyle.

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Gülbeyaz Gürsoy Uzun yıllardır devam eden bir yazma yolculuğu. Nazarımda her hayat bir hikaye, her duygu hayata açılan bir yol. Karadeniz Ziraat Mühendisi Kişisel gelişim konularında iyi bir araştırmacı ve eğitmen.