Güvenli Alan Yaratmak: Çengelli İğne (Safety Pin) Hareketi

Ekim 10, 2022 - 13:12
 1
Güvenli Alan Yaratmak: Çengelli İğne (Safety Pin) Hareketi
Güvenli Alan Yaratmak: Çengelli İğne (Safety Pin) Hareketi

https://dergio.com/20221010/guvenli-alan-yaratmak-cengelli-igne-safety-pin-hareketi

Bugün, sosyal medyada sık sık karşılaştığım ve herkesin bir parçası olması gerektiğini düşünerek desteklediğim bir hareketten bahsedeceğim sizlere. Çengelli iğne yani ‘’safety pin’’ hareketi aslında sizin nefrete karşı olduğunuzun bir sembolü olarak kısaca açıklanabilir ancak çok daha derin anlamları içinde barındırır. Gelin beraber bu harika hareketi biraz daha tanıyalım. 

Biliyorsunuz ki –ne yazık ki- bazı dezavantajlı/ azınlık (!) gruplara sonu bitmek bilmeyen saldırılar artık adeta basit rutinler gibi günlük hayatın bir parçası haline geldi. Dünyanın her yerinde sayısız saldırı haberleri yükselirken bunlara karşı duruş niteliğindeki çengelli iğne hareketi ise aslında Amerika’da gerçekleşen seçim döneminin ardından Trump’ın azınlık saydığı gruplara mensup bireyleri destekleyen ve Trump’ın bu nefret odaklı davranışlarına karşı çıkan bireyler tarafından başlatıldı. 

Saldırganların ‘’dezavantajlı/ azınlık’’ olarak adlandırdığı bu grubun çoğunlukla kimlerden olduğuna bakacak olursak; 

  • Çocuklar, 
  • Kadınlar, 
  • Müslümanlar,  
  • LGBTQ+ bireyleri, 
  • Göçmenler ve mülteciler, 
  • Farklı ırktaki bireyler, 
  • Engelli bireyleri görebiliriz.  

İnsanların bir etiketi olmayacağını, etiketin ancak eşyalara ait bir şey olduğunu anlatma çabalarımız yıllardır sürse de saldırganlar bunları yok sayarak kendi bildiklerini okumaya devam ediyor. Bu durumda da kendini tehdit altında veya tehlikede hisseden bireyler için ses olmaya devam etmekle kalmayıp, onlar için güvenli bir ortam sağlama çabası içerisinde olmamız ve bu çabamızı da karşı tarafa hissettirmemiz gerekiyor.  

Şapkanıza, çantanıza, gömleğinizin yakasına veya cebinizin üstüne bir çengelli iğne takarak bu güzel hareket içerisinde yerinizi alabileceğiniz gibi sosyal medyada ‘’hakkında’’ kısmına çengelli iğne emojisi ekleyerek güvenli alan oluşturmak adına bir adım daha atabilirsiniz. 

Çengelli İğne (Safety Pin) Ne Anlama Gelir?  

Huzursuz olan ve güvende hissetmeyen her kim olursa olsun, çengelli iğne hareketine dahil olmuş birine başından geçenleri yargılanmayacağından ve zarar görmeyeceğinden emin olarak korkmadan anlatabilir, ona sığınabilir.   

Çengelli iğne taktığınızda; 

  • Bana güvenebilirsin,  
  • Benden sana zarar gelmez, başkasının da zarar vermesine izin vermem, 
  • Seni seviyor ve saygı duyuyorum,  
  • Rengin, ırkın, cinsiyetin, yönelimin, dinin, inanışın, engelin veya korktuğun şey ne olursa olsun seni kabul ediyorum,  
  • Bana sığınabilir, saklanabilirsin, 
  • Neye ihtiyacın varsa elimden geldiğince yardım edebilirim, 
  • Konuşmak istersen seni yargılamadan dinlerim demiş oluyor ve dünya üzerindeki güvenli alanı biraz daha genişletmeye destek olmuş oluyorsunuz.  

Yazımın finalini ise Charles Bukowski’den çok sevdiğim bir alıntı ile yapmak istiyorum. 

“Hangi çiçek, diğerini ‘sarı açtı’ diye ayıplar? Hangi kuş, ‘farklı ötünce’ diğerine yasak koyar? Derisinden, dilinden ötürü öldürülüyor insanlar. Ah insanlar! Her şeyi bulup kendini bulamayanlar.”  

 

Bu dünya hepimizin, hep birlikte, bizi biz yapan farklılıklarımızla güzel, özel ve eşsiziz. Güvenli bir hayat sürebilmek için böyle hareketlere ihtiyaç duymayacağımız günlere bir an önce kavuşmamız umuduyla... 

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Nur Bersun Okumayı her zaman sevmiş bir öğrenciyim. Kitapların, şarkıların, resimlerin ve daha nice sanat eserinin hep göründüğünden daha fazla sırrı barındırdığına inandım ve olabildiğince bu sırların ortağı olmak için çalışıyorum. Bu sihirli dünyayı keşfetme yolculuğunda bana katılır mısınız ?