Türkiye Neden Kitap Okumuyor?

Neden okumuyoruz, nasıl okuyabiliriz? Batı neden ilerde bu konuda?

Ağustos 13, 2021 - 20:46
Ağustos 13, 2021 - 21:59
 0

                           BİREYSEL SORUMLULUK OLAN OKUMAK

Sabahattin Ali  ne güzel  özetlemişti okumanın değerini : 

Bir kitabı okurken geçen iki saatin, ömrümün birçok senelerinden daha dolu, daha ehemmiyetli olduğunu fark edince insan hayatının ürkütücü hiçliğini düşünür ve yeis içinde kalırdım.

O kadar çok üniversitelerden öğretmen, doktor, mühendis, mimar vs. mezun ediyoruz; yüksek lisans, doktora yapanların sayısı arttığı halde, lise mezunu olmayan neredeyse kalmadığı halde toplumumuzda maalesef kitap okuma alışkanlığı yok. Bilgisizliğimiz hayatımızın her alanında bize sorunlar önce cehaletten çöker. Her şeyin hakikatini bilemeyebiliriz belki ama bildiğimiz hakikatleri yaşamanın sorumluluğundan da kaçmamalıyız.. Daha da acı olanıysa, toplumdaki önemli bir kitle, bir kişinin okulu bitirdikten sonra kitap okumaya devam etmesinin ona ne yarar sağlayacağını bilmemesi, hatta bunu gereksiz görmesidir. Okuyan ne olmuş ki ? Safsatasına Kuran' ın cevabı: Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu? Karnedeki taktirler, teşekkürler maalesef öğrencilerin kitap okumasına neden olmuyor !!

Düşmanınız sizden daha çok emek vererek daha çok şey biliyorsa sizin artık gerçek düşmanınız o değildir. Bu hayatta tüm soruların cevaplarını bulamayacaksınız. Cevapları bulamamaktan daha vahimi, soru sorma cesaretini kaybetmenizdir. İçinde yaşadıǧımız çaǧ, anti-entelektūel bir çaǧdır. Ne kadar cahilseniz o kadar fazla şansınız var bu sistemde. Ben bu çaǧa “maskeler çaǧı” diyorum.  Hayatında ders kitabından başka bir kitap okumamış hekimler, avukatlar, yargıçlar, mūhendisler, bilim insanları vs… yetiştiren ve onları kendisine hizmet ettiren bir fabrikadır kapitalist sistem. Tek bir kitap okumamış bir futbolcu milyonlarca dolar ve būyūk bir ūn kazanabiliyor. Sistemin kurallarına uymayan, hayatını insanlıǧa adamış bir bilim insanı ya da entelektūelin adını toplumun būyūk kesimi bilmiyor.

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow