Aforizmalar - 3

Hevessizlik, hayata dair bütün anlamları tek kalemde silebilecek güçteki bir canavardır.

Ekim 31, 2021 - 09:50
Ekim 31, 2021 - 09:50
 1
Aforizmalar - 3
  1. Yeniler mi gitgide kısırlaşıyor, biz mi büyüyoruz vücudumuz zırhlanarak?
  2. Bazen birinin mucizesi, başkasının evini yakabiliyor.
  3. İnsanlar kendini kandıracak derecede zekâlarına hâkim değiller. Yalnızca mantıklı gördükleri bahanelerle inandıkları yanlışları doğru olarak görme ve kabullenme potansiyeline sahipler.
  4. Şeyler ve şeylerin nedenselliği fiziğe ve hâliyle maddeye indirgendiğinde hakikate yaklaşımda herhangi bir öznelliğe gerek kalmayacaktır. Netice itibarıyla hakikatin "zihinden bağımsız var olan" tanımında bir uzlaşım sağlanacak, işin içine öznel yorumlar katılmaksızın en nesnel ve doğru bilgiye ulaşılacaktır.
  5. Hevessizlik, hayata dair bütün anlamları tek kalemde silebilecek güçteki bir canavardır.
  6. Diğer tüm canlılar gibi insan iradesi (istenç) de ne olursa olsun vücut kalıtımına ve bu kalıtımların eşlik ettiği yeni deneyimlere –öğretiler, dış dünyadan alınanlar ve şahit olunanlar- tabi kalır. Bu iradenin temelinde “ihtiyaç” yatar. İhtiyacı ise birey, bizzat               –kendiliğinden, farkında olarak- belirleyemez veya ortaya koyamaz. Beden dediğimiz mekanizma, tıpkı organların arasındaki işleyişi inanılmaz şekilde yönettiği gibi bizim dış dünyada hayatta kalmamızı sağlayacak faktörlere ulaşmayı da aynı ustalıkla yönetir. Bu da demek oluyor ki irademiz bizim elimizde değil, kısacası özgür iradeye sahip değiliz.

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Nurdoğan Ertaş 2002 senesinin Eylül ayının ilk gününde Erzurum’da dünyaya gözlerini açan Nurdoğan Ertaş, 2020’de Atatürk Üniversitesi’nin Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans eğitimine başladı. 2021 senesinde yazdıklarını yayımlamaya başladı. Çeşitli dergi ve bloglarda şiir ve deneme yazıları yayımlandı. Son olarak “Eğrelti Otunda Bir Güvercin” adıyla ilk şiir kitabı KDY aracılığıyla yayımlanmış oldu.