ZAMANA YOLCULUKTA GENÇ BİR HAKEM

Gençlere örnek olmak,onların yüreklerine dokunmak için...

Aralık 7, 2021 - 23:15
 0
ZAMANA YOLCULUKTA GENÇ BİR HAKEM

+

ZAMANA YOLCULUKTA GENÇ BİR HAKEM

Bugünkü zamana yolculuğun konuğu; Spor alanında başarılı bir çizgi yakalayan daha sonrasında yeşil sahalarda hakemlik yapmaya başlayan Muhammed Yavuz ÖZKORKMAZ.Kendisi ile futbola ve yaşama dair güzel bir röportaj gerçekleştirdim.

VAHAP:Yavuz  Hocam sizi tanıyabilir miyim?

YAVUZ:Merhaba.

Yaşım 21 Aslen Diyarbakır doğumluyum. Diyarbakır da yaşıyorum.İlk ve orta öğrenimimi  burada tamamladım.Hakemlik yapıyorum.

VAHAP:Çocukluğunuzda yapmayı en çok sevdiğiniz şey neydi?

YAVUZ:Çocukluğumda en çok sevdiğim şey sporla uğraşmaktı.

VAHAP:Çocukluğunuzda unutamadığınız bir anı bizimle paylaşır mısınız?

YAVUZ:Babamın eski futbolcu olup sakatlanmasından dolayı bizim futbol oynamamıza izin vermemesiydi.Ağabeylerim oynamadı.Bende kaçarak spor eşyalarımı alıp evden çıkıp idmanıma gidiyordum.İşimi severek yapıyordum.Bu anıyı hiç unutamam…

VAHAP:Neden başka bir spor dalı değil de! FUTBOL?

YAVUZ:Ailede babam futbolla uğraştı.Hakem olarak bir tek ben varım.Futbol  dışında bir çok sporla uğraştım.Eğitimci olmam vesilesiyle dereceler elde ettim.Yalnız futbolun diğerlerinden farklı  tek  yanı vardı! Zeka oyunuydu ve düşünen her zaman bir adım öndeydi.Futbol farklılığı yüzünden FUTBOL  diyorum.

VAHAP:Siz bir zamanlar güzel  kurtarışlara imza atmış bir kaleci olarak anılıyordunuz.Neden hakemliği seçtiniz?

YAVUZ:Benim futbolculuğu bırakmamın tek sebebi! Şehrimizde Futbol  altyapısı olarak fazla başarılı olmamasıydı.Bu konu benim için bayağı açılacak bir konu olmasına rağmen kısacası;sporcuya önem yoktu ve sahip çıkan kimse bulunmuyordu.Bu  sebepten dolayı  lisedeki  hocam  sayesinde Hakemliğe başvuru  yapmak  istedim.Hocam bana “OYNAYAMADIN,YÖNET”.Sloganıyla  beni  futboldan kopartmamak  istedi.

VAHAP:Türkiye deki futbolu ve hakemleri nasıl buluyorsunuz?

YAVUZ:Şimdi  şöyle bir gerçekle  karşı  karşıyayız…Biz bu  işi  yaparken,ne zorluklarda  yapıyoruz.Sahanın içinde 50 insanın sorumluluğu  üzerimizde(AMATÖR)müsabaka  sayısı  ve  yaptığımız  şey o sahada karar  vermek.Şuanda süper ligde bulunan hocalarımızın yerinde kararları var.Yalnız  futbolcularımız futbol  oynamak  istemiyorlar.Oyunu akışına bırakmak yerine,hep duran toplarla oyun kazanma çabasındalar.”Sanatçı olmak yerine,hep Zanaatkar” olmak  istiyorlar.Bence biraz sertliği öğrenmeleri gerekiyor.Halkımız için konuşmak gerekirse; halk dediğin burada tuttuğu takımın lehine karar verirse on numara insan olursun.Aleyhine  verirsen,hem küfür yersin hem de lekelenirsin…Bu yüzden hiçbir zaman Hakem  olmak  kolay  olmadı.Biz her şeyi ortak planlanan “İFAB” kurallarına göre uygulamak zorundayız. Onun  dışına  çıkamayız.

 

VAHAP:Hayaliniz ne?

YAVUZ:Hayalim Beden Eğitimi Öğretmeni  olup,temelden bu  ülke  için sporu sevdirmek ve hakemlikte FİFA kokartlı  hakem  onuruna  erişirsem  bu  ülkeyi  en  başarılı şekilde  temsil  edeceğimi  düşünüyorum…

 

VAHAP:Sevginin azaldığı Aşkın dillerden düşmediği bu zamanda sizin için hangisi ağır basıyor?Neden?

YAVUZ:Sevgi diyorum.

Neden mi?

Şöyle açıklayabilirim.Aşk dediğin şey bence saçmalıktan başka bir şey  değil!...Bir  insanı sevebilirsin ama Aşık olamazsın.Aşk demek,senin canın onun canı demek.Ama;sevgi  o  değildir.Sevebilirsin çünkü onun için canını vermeyeceksin.Sevdiğin zaman yardım edersin elinden ne geliyorsa yaparsın.Hasta oldu mu bakarsın.Düştü mü kaldırırsın.Ama o yaşayacaksa onun için canını vermezsin…

VAHAP:Sevgiyi üç kelime ile özetler misiniz?

YAVUZ:Sevmeden  Sevilemezsin…

Sevgi  gereklidir…

 

VAHAP:Türkiye de ve Avrupa da örnek aldığınız ya da sevdiğiniz hakem ve futbolcu var mı?

 YAVUZ:Hakem  olarak,Avrupa  da İtalya  doğumlu  PİERLUİGE  COLLİNE

Türkiye de İstanbul  doğumlu  ve İstanbul bölgesi  hakemi  üst klasman ve fifa kokartlı hakemimiz  Cüneyt  ÇAKIR.

Bu  hakemler  bilinçaltıyla en iyi maç yöneten hakemler olduğu için.

Futbolcu  olarak,Avrupa da  Portekizli futbolcu CRİSTİANO  RONALDO.

Türkiye de  eski  ama unutulmayan  efsane  ALEX  DE  SOUZA.

İnsan oldukları  için  insani  değerlere  önem  verdileri  ve o kadar da futbollarını  yansıttıkları için….

    

VAHAP:Hakemlik zor bir meslek.Siz bu mesleği layıkıyla yerine getirmeye uğraş veriyorsunuz.Maç bitiminde kendi verdiğiniz kararları izleyip gözden geçiriyor musunuz?

YAVUZ:Tabi ki  hakem  gelişimi  için başkalarını eleştirmek  değil,Kendini eleştirmek  gerekiyor.Biz buna öz eleştiri  diyoruz.

Yaptığımız hataları bir daha yapmamak  için bilinçaltımıza durmadan  mesaj  gönderiyoruz.Hata  diye ve  bir  sonraki  maça daha  pozitif  ve  başarılı çıkıyoruz.

 

VAHAP:Son olarak,genç bir hakem olarak sizin gibi bu mesleğe gönül vermiş bu mesleği icra etmek isteyen genç arkadaşlara neler söylemek istersiniz?

YAVUZ:Zor meslek  ama; işi  öğrendikten sonra  yapılması çok zevkli  bir meslek. Yeni  başlayan  arkadaşlara  önerim ise; “PES  ETME,HATA  YAPARAK  ÖĞREN”.Ama  doğru  yolu  kaybetmeden  öğren…

 

VAHAP:Sevgili  hocam,yoğunluğunuz olmasına rağmen bana  zaman ayırıp Zamana Yolculuğa konuk olduğunuz ve verdiğiniz samimi cevaplar için teşekkür ederim…Futbol hayatınızda başarı dolu yıllar sizinle olsun…

 

YAVUZ:Beni  Zamanda bu  güzel  yolculuğa çıkardığınız için asıl ben teşekkür ederim  Abdulvahap  Hocam.Gençler  alanında  yaptığınız çalışmalar takdire  şayan.Bundan sonraki  çalışmalarınızda başarı dolu yıllar diliyorum…

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow