ZAMANA YOLCULUKTA GENÇ BİR OPTİSYEN

Gençlerin meslek seçimlerini önemsemek ve sağlıklı bir geleceğe adım atmaları adına...

Ocak 8, 2022 - 19:22
Şubat 4, 2022 - 23:08
 0
ZAMANA YOLCULUKTA GENÇ BİR OPTİSYEN

ZAMANA  YOLCULUKTA  GENÇ  BİR  GÖZLÜKÇÜ

Bugünkü  Zamana  Yolculukta; “Göz sağlığı hafife alınmaz”.sözü ile bizlere göz sağlığının önemine değinen,Göz muayenesi sonucunda kaliteli ve güvenilir gözlük camları ve çerçevesini bizlere uygun olacak şekilde hazırlayan,Samimi,Güler yüzlü,Hoş sohbeti  ile insanlara hizmet veren,YENİ GÜN OPTİK mağazasının sahibi  Muhammet  YENİGÜN.Muhammet bey ile göz sağlığı ve yaşama dair güzel bir sohbet  gerçekleştirdim.

VAHAP: Muhammet  YENİGÜN,Sizleri  tanıyabilir miyiz?

MUHAMMET: 1993 Mardin/Midyat doğumluyum.İlk,Orta,Lise öğrenimimi  Mardin’de tamamladıktan sonra,Üniversite öğrenimimi İstanbul’da tamamladıktan sonra,Bir süre İstanbul’da optik işi ile uğraştım.2017 yılından beri Mardin/Merkezde Yeni gün optik ismi ile Optik sektöründe faaliyet göstermekteyim.

VAHAP: Çocukluğunuzda yapmayı en çok sevdiğiniz şey neydi?

MUHAMMET: Çocukluğumda arkadaşlarla beraber vakit geçirip,ortak karar verdiğimiz bazı konular hakkında tartışıp,araştırmalar yapmaktı.

VAHAP: Çocukluğunuzda unutamadığınız bir anı bizimle paylaşır mısınız?

MUHAMMET: Küçükken ailemle gittiğimiz piknikte, Ailemden habersiz  arı  yuvaları ile oynarken ilk defa bir arı tarafından dudağımdan ısırılıp,dudağım şiştikten sonra tüm günümü  o ağrı ile geçirmem olmuştu.

VAHAP: İnsanların en önemli uzuvlarından biri GÖZ. Göz sağlığımızı nasıl korumalıyız?

MUHAMMET: Göz sağlığı vücudumuzun önemli beş duyu organlarından biridir.Gözümüz vücudumuzun hassas organlarından biridir.Göz muayenelerinizi ihmal etmeyin.Net görüşü engelleyen,”HİPERMETROPİ,MİYOPİ,ASTİGMATİSMA” Gibi kırma kusurları.Bunun yanında Göz hareketlerini etkileyen,ŞAŞILIK  ya da KAYMA gibi kas fonksiyonları ile,diğer göz hastalıklarının olup olmadığının tespiti amaçlı muayenenin yılda bir kez tekrarlanması önemlidir.

Ekran mesafesini koruyun.Ofiste kullanılan Bilgisayar ekranı uzaklığı ortalama;50-60 cm ve yüksekliği göz seviyesinde olmalıdır.Ortam aydınlatması doğru yapılmalı.Ekran ışık düzeyinden,yüksek aşırı parlak aydınlatma kullanılmamalıdır.Ekranda dış ortam yansımalarının olması engellenmelidir.

Güneşe karşı gözlerimizin korunmasında!Güneş gözlüklerinin çok büyük önemi bulunuyor.Dolayısıyla gözlük kullanmak için yoğun güneşte olmayı beklememek gerekiyor.Çünkü,Her mevsim güneşin zararlı ışınlarından korunmak için gözlük kullanmak önem taşıyor.

Bir çok nokta başta olmak üzere,bir çok hastalığa neden olduğu biliniyor.Ayrıca sigara gözyaşı yapısını bozarak,kuru göz şikayetlerine ve gözde kızarıklığa yol açabiliyor.Dolayısıyla göz sağlığı için de, Sigara kullanmamak  gerekiyor.

Aslında gün içerisinde defalarca bir refleks olarak yaptığımız vücut hareketlerinden biri,Göz kırpmanın ancak Bilgisayarda,Telefon ekranına bakarken ya da Kitap okurken,Göz kırpma sayısı ideal seviyenin altında olabiliyor.Bu durum göz kuruluğuna neden oluyor.Aynı zamanda!Göz yaşarması gibi çeşitli sıkıntılar yaşamamıza neden olabiliyor.Oysa; gün içerisinde Refleks kaldırılabilir.20/20/20 kuralını uygulayın.Göz sağlığınız için uygulayabileceğiniz bu kural 20 Dakika aralıklarla,Yaklaşık 20 Metre uzaklıkta olan bir noktaya 20 saniye boyunca odaklanarak bakmanızdır.Evde,İşte,dışarıda,her hangi bir yerde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu kural,DİJİTAL GÖZ  YORGUNLUĞUNU  önleyebiliyor.

VAHAP: Gözlük alırken nelere dikkat etmeliyiz?

MUHAMMET: Camlar Ultraviyole ışınlarını bloke etmeli.Gözlüğün üzerinde mor ötesi ışınları kestiğine dair bir tescili ve sağlık bakanlığınca onaylanmış sertifikası mutlaka bulunmalı.Camlar UV filtreli olmalı.Gözlük yüzünüze tam olarak oturmalı,Sapları kulak arkasını sıkmamalı .Yoksa;Kısa bir süre sonra gözlük takmak işkenceye dönüşebilir.Çerçeve yüzün büyüklüğü ile orantılı olmalı.Büyük suratlarda büyük,Küçük suratlarda ise küçük çerçeveler daima iyi durur.

VAHAP: Ailenizde sizden başka bu işi yapan ya da sağlık alanında çalışan var mı?

MUHAMMET:Ailemde optisyenlik olarak faaliyet gösteren yok.Ama!Dedem sağlık memuruydu.Ablam Doktor.Yani Ailede benim dışımda sağlık sektöründe olanlar var.

VAHAP: Bir gözlükçü olarak,insanlara ilk aşıladığınız şey nedir?

MUHAMMET: Gözlerinin çok önemli olduğunu ve onlara iyi bakmalarının gerektiğini,sağlıklı birinin bile yılda en az bir defa uzman doktor kontrolüne gitmesi gerektiğini ve göze gelecek zararlardan kaçınılması gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz.

VAHAP:Hayaliniz ne?

MUHAMMET: Optik sektöründeki gelişmelerde Mardin’i birinci sıraya çıkarmak.

VAHAP: “Sevgi tükenmeyen bir hazine”.Sevgiyi üç kelime ile özetler misiniz?

MUHAMMET: Sevgiyi en güzel göreceğimiz yer,Şüphesiz ki!Masum olan çocuklarımızın gözleridir.

VAHAP:Gezip görmek istediğiniz bir yer var mı? Neden?

MUHAMMET: Karadeniz bölgemizi görmek istiyorum.Eşşiz doğa manzarası ile deniz bir arada.Bazı tarihi alanları var onları görmek isterim.

VAHAP: Son olarak,genç bir optisyen ve işyeri sahibi olarak,Sizin gibi bu mesleği okuyan veya mezun olan,bu alanda faaliyet gösteren genç arkadaşlara neler söylemek istersiniz?

MUHAMMET:Optisyenlik bölümü okuyan arkadaşlara tavsiyem:

Bir çoğu optisyenliği ticaret olarak görüp,optisyenlik  bölümüne gitmektedir.Arkadaşların bunun bilincinde olması gerekir.

BİZ TÜCCAR DEĞİL!SAĞLIKÇIYIZ…

Yani sağlık sektöründe olduğumuzun bilincinde olup,Üniversite eğitiminde başarılı olup,Eğitimi bitirdikten sonra kendi mağazası yada farklı mağazada çalışırken sağlık sektöründe hizmet verdiğinin bilincinde olarak hareket eder.Kendini o yönde geliştirirse,Hem kendine,hem de başkalarına daha çok faydalı olacağı kanaatindeyim…

VAHAP: Muhammet bey,onca iş yoğunluğunuz arasında bana zaman ayırıp,ZAMANA YOLCULUK’a konuk olduğunuz ve verdiğiniz samimi cevaplar için teşekkür ederim.Sağlık dolu yıllarca güzel çalışmalara imza atacağınız günler diliyorum…

MUHAMMET: Bu güzel söyleşide beni konuk edip,ZAMANDA YOLCULUK’a çıkardığınız ve gençlere örnek teşkil edecek bu güzel söyleşileri bizlerle yaptığınız için asıl ben  teşekkür ederim.Bundan sonraki çalışma hayatınızda başarılar dilerim…

 

 

 

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow