KAPININ ARDI

Çok değil bir yıl önce kamelyada keyifli akşam çayları içtiğiniz komşunuz şimdi düşmanınızsa? Sizin veya onun düşmanlıkta hiçbir payı olmadan. Onun çaldığı kapıyı açmak hiç bu kadar zor gelmiş miydi? Savaşlar, çatışmalar bir gün biter, geriye "insan" kalır "saf ve temiz çocuklar"la birlikte. Büyülü gerçeklikte kısacık bir insan hikayesi....

Mart 13, 2022 - 15:36
Mart 13, 2022 - 20:55
 0
KAPININ ARDI

KAPININ ARDI

Odadaki pencerenin birinin önü, sökülmüş davlumbazla, diğerininki ise koca bir mermer parçasıyla kapatılmıştı. Eva, iki çocuğunu battaniyenin altına almış ısıtmaya çalışıyordu. Adem, sönmek üzere olan muma tutarak bir diğerini yaktı. Uzaktan bir patlama sesi geldi. İrkildi Eva, uyanan kızını “bir şey yok” diyerek teskin ettin. Sessizce konuştu Adem’le.

- Elektrik gelir mi ki?

- Bilmiyorum.

- Donacak çocuklar.

- Tüpü getiririm akşam yine, su kaynatırız.

- Biraz mercimek kaldı iki paket de makarna… Soğan, salça yok ama mercimeği haşlarım  bugün.

-  Bir de bana kızıyordun evi depo yapıyorsun diye…

- Hatırlıyor musun ilk büyük kavgamız…. 5 kilo kuruyemiş…

Sessizce gülmeye başladılar. Adem’in gülüşü gözyaşına karıştı.

- Hayır tamam o zaman anladım Eva, her şey güllük gülistanlıktı kızdın da, ortalık karışıp raflar  boşaldı, sen o zaman da laf etmiştin. İyi ki dinlememişim seni.

- İyi ki… Tahmin etmemiştim her şeyin bu kadar kötü gidebileceğini... Keşke daha fazla alabilseymişsin, eridi gitti her şey üç ayda.

- Üç ay oldu mu?

- Üç Ocakta market rafları boştu Adem, hatırlamıyor musun? Arın’ın doğum gününde.

- Doğru.

Utanmışçasına başını öbür tarafa çevirdi, gözlerini Eva’dan ayırdı Adem. Üç gün olmuştu elektrikler kesileli. Belediye binası on üç gün önce bombalanmıştı. Ulusal yayının gideli üç hafta kadar olmalıydı. Menşiki’lerle Acur’lar ne zaman çatışmaya başlamıştı hatırlamıyordu. Ama üç yıl önce buraya taşındıklarında Menşiki komşularının onları kızartılmış sıcacık pişilerle karşıladığını çok iyi hatırlıyordu. Hatta şimdi pencereden bakıp göremediği kamelyada içtikleri akşam çaylarını… Ta ki Beruçay’da bomba patlayana kadar. Ardından üç Menşiki eylemcinin vurulması.  Bahrat’ın ülkeye girmesi… Cehennem gibiydi son üç ay.

- En son ne zaman Kamelya’da çay içtik hatırlıyor musun Eva?

- Sare doğmamıştı. Benim karnım burnumdaydı. Ne pişi yemiştim o akşam. Hasbek’in annesi ne güzel yapmıştı. Burnuma geliyor kokusu çok acıktım zaten.

- Benim de... Her şey bir bitsin kocaman bir sofra kuralım Eva, boydan boya, kola reklamlarındaki gibi, kuş sütü eksik… Herkes birarada.

- Herkes bir arada olamayacak Adem. Çok eksik olacak.

Sessizliğe büründü oda tekrar. Kapının vurulmasıyla birlikte Adem’in dalmış gözleri, kocaman açıldı. Hızla ayağa kalktı Eva.

-“Kim ki” dedi. “Dur yavaş yavaş git”.

Kapının deliğinden baktı Adem. Yan komşuları, Menşiki Hasbek, elinde av tüfeğiyle oradaydı. Yutkundu sakince.

-“Açın ben Hasbek” diyordu

-“Açma” dedi Eva . “Açma Adem”.

Kapının deliğinden Eva da baktı. Hızla salona koştu sonra. Masayı sürüklemeye başlamıştı.

- “Kapıya yaslayalım” dedi

- Saçmalama Eva. Hasbek işte. Tamam açmayacağım.

-  “Adem aç kapıyı” dedi kapının arkasındaki ses.

Eva olduğu yere oturup ağlamaya başladı.

-“Adem evdesiniz biliyorum açın kapıyı” diyordu Hasbek.

Eva, başını iki yana salladı ağlayarak.  Adem’in yaptığı göz işareti ile kalktı yerinden, salona geçti tekrar, salon kapısını kapattı. Yere oturup,  kanepede uyuyan çocuklarının üzerine kapandı. Kapı gıcırtısı hiç bu kadar korkunç gelmemişti. Sessizce nefes alarak dinlemeye çalıştı kapıyı. Olmadı. Yavaşça kalktı. Salonun kapısını araladı, ev kapısını gözledi. Hasbek, tüfeği tek eline almış, diğer elini evinin kapısına uzatmış, içeriden uzatılan pişi dolu tepsiyi alıyordu. Tepsiyi Adem’e verdi. Tüfeği gözleriyle işaret etti, bunun için kusura bakma der gibiydi. Mahcupça başını eğdi ve evine girdi.

Kapıyı kapattı Adem. Elinde bir tepsi pişi, Eva’yla göz gözeydi. Utangaçlığını kelimelerle örtmek istercesine “tüpte yaptılar demek ki” dedi Eva. Pişinin kokusuna uyanan kızına baktı. Tepsinden  bir tane alıp yedirmeye başladı…

 

 

Dosyalar

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow