OBSESİF KOMPULSİF AKKUŞ NİNE

Titiz nine iş başında, ama kendince mutluda , ettiği eziyetten haberi yok garibin.

Ekim 29, 2021 - 00:49
Kasım 3, 2021 - 01:15
 0
OBSESİF KOMPULSİF AKKUŞ NİNE

Akkuş nine, İç  Anadolu'nun yanık bağrından filizlenmiş , yaşı kemale ermiş bayağıda geçmiş   yurdum insanı. Ama saplantılı, takıntılı bir kişilik. Hastalığının adı bir uzman tarafından koyulmamış , çevresinde titiz ve takıntılı olarak tanınmış. Ben kendisini şahsen tanımam. Torunu bir dönem tanıdığım bir insan. Onun anlattıklarına istinaden yazmak geldi içimden. Komik ve sıradışı bir nine olduğundan buna değer sanırım. Gelelim Akkuş Ninenin maceralarına.

         Köy evinde saray ettiği yaşantı yeri adını çıkarmış, titizlik adına. Camlarını her gün silen , bahçeyi suladıktan sonra  toprak sıçrayan bitkileri taşıma suyla yıkayan, eve gelenleri kapıda soyup yeni kıyafetler veren bir insan. Bunlar titizlik kısmı birde takıntıları var ki kafayı yedirten cinsten. Çekmece veya bir yere bir şey yerleştirdiğinde takıntı gelirse yedi kere alıp geri koyan, yürüdüğü yerde aklına kötü bir şey gelirse aynı yolu dönüp besmeleyle tekrar yürüyen, sayıları  ona kadar saymayı bildiğinden her şeyi sadece ona kadar sayan, kıl düşmanlığı yüzünden eşine her yerini jiletle aldırıp adamın adını köseye çıkartan ve bunlar gibi bir çok  yaşanan olaylar.

       Arkadaşım korkusundan ninesini pek evine çağıramazdı. Çünkü evini kırklayıp herşeyi yıkayacağından  korkuyordu. Arkadaşımın eşi doğuştan kürke sahip bir adam. Akkuş Nine geldiği anda adamı kesin evden kovar yada tıraş ettirirdi. Arkadaşım bunları bildiğinden çağırmaya cesaret edemiyordu ama olan oldu. Ninenin içine gelenler geldi ve torununu ziyaret etmeye karar verdi. Kızcağız evde hayatında yapmadığı temizliği yaptı. Doksan metrekare ev bir haftada zor temizlendi. Nine kapıdan içeri girer girmez pek mutlu olmuş, kullanılan altı kutu çamaşır suyunun kokusu burnuna buram buram gelince. Bilmiyor ki bizim kızın kimyasalların kokusundan sesinin kısıldığını. 

        Bavullarını açınca olan olmuş , bana bunları sonradan anlattı tabi. Akkuş Nine paçalı donlarını köyde unut , bak sen şimdi. 

"Nine buradan alırız."

"Aynısını bulamayız."

"Nasıl olması lazım ki?"

"Beyaz olacak, üzerinde pembe çiçekler olacak , yaprakları iki tane vede yeşil olacak. Köyündeki  dükkanda bu deseni bir kere görmüş ve yıllardır aynısını alıyormuş. Dükkan sahibi çalıştığı toptancıya sıkı sıkı tembih edermiş "Aman aynısı olsun." diye. Adam yaşlanıp dükkanı oğluna devredince oda aynı titizlikle getiriyormuş bu desenli donları. Toptancı bir ara deseni karıştırıp beyaz üzerine kırmızı çiçeklisini getirmiş , Akkuş Nine kıyameti koparmış,"Pempe de Pembe ." diye.

     Diğer gün epey aramışlar Nine torun dükkanları. Yok Allah yok. Beyaz var, pempe çiçeklisi de var yaprağı yok. Yaprağı var pembesi yok, torun sinirden kafayı sıyırmak üzereyken kendi mahallesinde ki tuhafiyeye geldiklerinde "Bari en son buraya da  bakalım ."demiş. Bütün Antalya'yı çarşı pazar dolaş, en son kendi mahallende bul. Ninem bedeni ne olursa olsun umursamadan hepiciğini almış. Nine iki haftaya yakın kalmış gitmeseydi en son kocası boşayacakmış zaten. Adamı delirtmiş. İşten yorgun argın gelip uzandığında yok ayağın yastığa değdi, yok elini burnuna soktun, kılların döküldü diye diye adam gelip direk odasına kapanır olmuş.  Size Akkuş Ninenin günlük ritüellerini az çok yazmaya çalışayım.

 - Sabah altı kalk "Abdestim tam olmadı." diye  on kere tekrarlamalı abdest al.

-Evi topla, kirli su çıkmayana kadar her yeri sil. Sivri bir şeyin ucuna tülbent geçir herşeyin iç kısımlarına doğru didik didik sil. 

-Temizlikte kirlendim diye duşunu al. 

-Sayısını hesaplayamayacağın kadar sebzeleri yıka ve yemek yap. (Kıymayı bile pis diye yıkayan ve beyaz hale getiren biri gerisini siz hesap edin.)

-Gençliğinde çocukları dışarıda oynarsa kapının önüne kazan yakar orada yıkar ve içeri alırmış. Kızlar büyüyünce artık utanmaya başladığından kapalı hamam yaptırmış. 

-Kızları regli olduğunda mundarsınız diye bir odadan çıkarmaz, yemeklerini bile oraya verirmiş. Kendi hasta olduğunda da aynısını kendine yaptırırmış. 

      İşte böyle. Akkuş nine obsesif  yaşantısı boyunca herkese hayatı dar etmiş.   İki kızı bıkkınlıktan olsa gerek temizlik bile yapmazmış. Valla hak vermemek elde değil. Akkuş Ninenin varisi oğlu imiş. Aynı annesinin yaptıklarını yaptığından üç kere evlenip ayrılmış. 

  Onu bunu bilmem ufakta olsa takıntılarınız varsa silmek adına üzerine gidin. Abartıp yapmaya devam ettikçe büyür. Sonu malum. Akkuş  Nine gibi olursanız karışmam.

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Gülbeyaz Gürsoy Uzun yıllardır devam eden bir yazma yolculuğu. Nazarımda her hayat bir hikaye, her duygu hayata açılan bir yol. Karadeniz Ziraat Mühendisi Kişisel gelişim konularında iyi bir araştırmacı ve eğitmen.