ÖLÇÜYÜ TUTTURMAK

Yani hayatta her ne yapıyorsanız ölçüyü tutturmak gerek.

 - 
Ekim 13, 2022 - 23:21
 0
ÖLÇÜYÜ TUTTURMAK

Aşçıların yemek yapma konusunda iyi olmalarını sağlayan şey işin püf noktasını bilmelerinin yanında ölçüleri de tutturmalarıdır. Tuzunu fazla ya da eksik koyduğunuz hiçbir yemek leziz gelmeyecektir, o yüzden de kararı kadar kullanmak gerekir malzemeyi.

Belki de işin püf noktası da ölçüdür zaten. Hayat da böyledir; ölçülerden ibaret.

Her konuda ölçülü olmak lazım o zaman. İnsanın sevgisi de nefreti de ölçülü olmalı.

Bir konuda doyuma ulaşmanız o konuyla ilgili yapılabilecekleri yapmış olmanız ve fazlasına gerek kalmayan noktada olduğunuzu gösterir. Tam olarak da işin ölçüsü budur.

Vur deyince öldürmemek lazım yani. Her ne olursa olsun her işin bir kararı var ve hep kararı kadar davranmak lazım.

Mesela fazla övgü belli bir noktadan sonra tabiri caizse yalakalığa girer. Yergi de aynı şekilde bir yerden sonra hakarete varır.

Ölçüyü tutturmak da bu açıdan önemlidir ki fazlasına da kaçmamak gerekir.

Herkesin elbet eksiklikleri de olacaktır fazlalıkları da ama abartmamanın gerektiğini de biliyor olmak gerekli.

Ölçüyü kaçırdığınız her konuda ya kendinize ya karşınızdakine eziyet olacaktır yaptıklarınız, söyledikleriniz, yazdıklarınız ki herkesin de bir ‘Yeter…’ noktası bulunmakta.

Sürekli aynı şeyleri yapıp, aynı şeyleri söylemek de ölçüsüzlüktür. Hayatınızın ve düşüncelerinizin sürekli bir yerde takıldığını ve ilerleme kaydedemediğinizin göstergesidir ki ölçülü gibi gözükse de ipin ucu kaçmıştır.

Tekdüzelik zaten ölçü sınırını zorlayan en büyük etken; herhangi bir yenilik değişiklik gösterilmediği zaman da yeni bir denge ve yeni bir ölçünüz olmadığını söylemek mümkün.

Yani hayat değişirken ölçünüzün de değişmesi gerekir ki yeniden bir dengeye kavuşabilin.

İster acıyı yaşayın ister sevinci, eninde sonunda ölçülü olup dengenizi bulmanız gerekir ki hiçbir duygunun sonsuza kadar sürmesi mümkün de değildir. O yüzden yaşadığınız yerde ve zamanda bırakmanız gerekir sürekli aynı duyguyu yaşayamazsınız.

Her zaman gösterilen sevinç gösterileri veya her zaman yaşanan melankoli gerçek olmadığı gibi ölçüyü kaçırmaya da nedendir bu durum.

Yani hayatta her ne yapıyorsanız ölçüyü tutturmak gerek.

 

Yazar ve Şair Betül FIRAT

@paradoks.okur.yazar

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Betül FIRAT Mavinin Fecri, Mihrinin Hicranı Yazarı, Heybemden Dökülen Öyküler, Siyah Şapkalı Adam, Derin Mevzu, Kayıp Lapis Lazuli, Öykü Muhiti Yazarı Yazar ve Şair, Köşe Yazarı, Güfte Yazarı