BEYNİN İŞLEYİŞİ VE İŞLEVSELLİĞİNİ ARTIRMAK

Beyin nasıl çalışır? Bilinç ve bilinçaltı.

Aralık 13, 2021 - 14:30
Aralık 13, 2021 - 14:33
 0
BEYNİN İŞLEYİŞİ VE  İŞLEVSELLİĞİNİ ARTIRMAK

   BEYİN! Fiziksel ve işlevsel muammasıyla , açıklandığı kadar, keşfedilmemiş yanlarıda hala mevcuttur.

   %80'ı şu olan beyin, yetişkin bir insanda yaklaşık 1,4 kg ağırlığındadır. İnsan vücut ağırlığının %2'sini oluşturur. Vücutta oksijenin %25'ını,  kalorinin %20'sini,  dolaşan kanın %15'ını kullanır.  Yani oksijen ve şekerin %25'ını kullanır.

     Beynimizdeki sinir hücresi yani nöronlar 100 milyar kadardır. Uzunluk olarak 45 bin km yi bulur. Beynin  bir gramında bulunan nöronların bağlantı kapasitesi dünyanın toplam telefon ağından fazladır.

    İnsanların zihinsel kapasitesi nöron sayısına değil, nöronların  arasındaki bağlantıya bağlıdır.

   Vücudumuzdaki çeşitli noktalardan beyne saniyede milyonlarca sinyal ve ileti gönderilir. Beyin bunları nöronları sayesinde alır, ayrıştırır, eski bilgilerle karşılaştırıp , nöronlar arası yeni bağlantılar kurar. Nöronlar bilgi içerir fakat diğer bir nöronla  bağlantıya  girmediği sürece bir anlamı olmaz. 

    Beyni fiziksel olarak  anlatmayı şimdilik bırakıp , işlevselliği artırmak adına neler yapılabilir bunun üzerinde durmak isterim. 

    NEFES: Günlük düzenli nefes egzersizleri  yapmak çok önemli. İnsanlar doğru nefes almayı genelde ihmal ederler. Ağızdan alınıp ağızdan verilen nefes tarzında. Burundan alıp ağızdan vermektir doğru olan. Gün içinde diyafram nefesi çalışmak önemlidir. Farklı nefes teknikleri vardır ve günlük 15 dakika dahi yapılsa, beynin çalışma kapasitesini artırır. 

  ÇEŞİTLİ EGZERSİZLERİ : Sürekli kullandığınız eli değiştirin, dış fırçalarken, yazı yazarken vs. Sağ elle işe solu kullanın. 

  Araştırma yapın, yeni şeyler öğrenin. Ama bırakmayın. Bir konu belirleyin ve bu konuyu detaylıca araştırıp herşeyini öğrenin.

    Günlük yazı rutini oluşturun. Yazar olmak şart değil aklınıza gelenleri yazın. Ama her gün yazın.

ANDA KALIN: Beyin ya geçmişte bir olaya takılır yada gelecekle ilgili plan yapar. ANDA kalma oyunu oynayın. Çevrenize dikkatlice bakın, gözlerinizi kapatın ve çevrenizdekileri yerleri ile birlikte ismiyle hatırlayın. Bu basit gibi görünse de önemli bir egzersizdir.

SPOR ALIŞKANLIĞI EDİNİN:Yürüyüş, pilates veya başkası, hangisi hoşunuza gidiyorsa bunu sürekli hale getirin. 

İŞLENMİŞ GIDAYI AZALTIN: Daha sağlıklı besinler tüketin. İşlenmiş gıdalar yerine kendiniz hazırlayın, üşenmeyin. Sebzeleri pişirirken anasını ağlayarak değilde, uygun yıkayın ve pişirin.

UYKU DÜZENİ: Özellikle melatonin gece 2 ile 4 arası salgılanır. Bu hormon  vücudun biyolojik saatini korur ve ritmi ayarlar. Yani bu saatlerde uykuda olun.

ERKEN KALKIN: Üşengeçlik şikayetiniz varsa bununla mücadele edin. İşe erken kalkarak başlayın. Bu sizi zinde ve başarılı kılar. Gün içinde daha çok zamanınız olur. 

DOĞAYLA BAĞ KUR: Hergün yapamasanda haftada bir kaç gün yeşil alan bul kendine ve izle. Bir ağaca sarıl mesela. Hisset enerjisini. Sende olan ona onda olan sana aksın. Bak beynin nasıl dinginleşiyor  ve huzur buluyor.

   Bunlar naçizane tavsiyelerim. Umarım faydası olur. Sevgiyle.

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Gülbeyaz Gürsoy Uzun yıllardır devam eden bir yazma yolculuğu. Nazarımda her hayat bir hikaye, her duygu hayata açılan bir yol. Karadeniz Ziraat Mühendisi Kişisel gelişim konularında iyi bir araştırmacı ve eğitmen.